A Balkán Táncegyüttes 1990-ben egy fiatal táncházas közösségből jött létre. Az alapítók célja a táncházakban megismert és megkedvelt balkáni néptáncok színpadi bemutatása, táncházakban való tanítása: megismertetése a város és a megye szélesebb közönségével.

A kezdeti években az együttes tagjai megismerkedtek szerb, horvát, görög, makedón, bolgár táncokkal, melyek közül ez utóbbit kedvelték meg a legjobban, így épült ki egy olyan repertoárt, mely felöleli Bulgária majd minden régióját. E munkánkban a kezdeti időkben sokat segített Deli Levente a budapesti Martenica Táncegyüttes vezetője, később pedig Dimitar Vaszilev Petrov, a plovdivi Trakia Együttes volt táncosa, táncpedagógus, koreográfus.

Balkán Táncegyüttes

Az együttes aktív szerepet vállal Békéscsaba, illetve Békés megye kulturális életében. Rendszeres résztvevője különféle nagyrendezvényeknek, helyi fesztiváloknak, falunapoknak, jótékonysági műsoroknak (Körös-völgyi Sokadalom, Viharsarki Vigadalom, Viharsarki táncháztalálkozó). Több alkalommal vett részt külföldi fesztiválokon Romániában Görögországban, Svédországban, Franciaországban, Bulgáriában, ahol nagy sikerrel mutatta be műsorát.

Az elmúlt néhány évben szoros kapcsolat alakult ki a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásával, illetve a Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzattal, melyek rendezvényein rendszeresen résztvevő a Balkán Táncegyüttes, illetve a nemzetiségi tánciskolában bolgár néptáncot oktat.

Az egyesület 1998 óta szervez balkán táncházakat a békéscsabai Fegyveres Erők Klubjában (FEK), ahol görög, bolgár és szerb és makedón táncokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. 2004 óta több alkalommal adott otthont Békéscsabán a Balkán Hangja Fesztiválnak, mely folklórműsorokon, népzenei koncerteken, kiállításokon és gasztronómiai bemutatókon keresztül igyekszik megismertetni a helyi közönséggel a balkáni hagyományokat.

A táncegyüttes mellett egy héttagú állandó zenekar is működik, mely a táncházak és fellépések zenei kíséretét biztosítja, illetve önálló koncertekkel is fellép.

Rendezvényeinkhez minden látogatónak jó szórakozást kívánunk!

Balkán Táncegyüttes