Pályázati azonosító: CSSP-NEPTANC-MO-2020-0051
Pályázati időszak: 2020. 07. 01–2022. 06. 30.
Elnyert támogatás összege: 1 700 000 forint

A Csoóri Sándor Alap pályázatának célja a Kárpát-medencében működő néptáncegyüttesek művészeti, szakmai tevékenységének támogatása. A Balkán Táncegyüttes a balkáni gyökerű nemzetiségek (elsősorban bolgár) tánc- és zenei hagyományait ápolja.

  1. Jelen pályázat három területen támogatta a szakmai munka fejlesztését.
    1. Az első terület a táncoktatás, koreográfiakészítés. Az együttes vezetője, Majthényi Dániel, a próbák vezetését díjmentesen, önkéntes társadalmi munkában végzi. A pályázati időszakban ismét lehetősége nyílt az együttesnek bolgár vendégoktatóval dolgozni. Dimitar Petrovval már több mint tizenöt évre nyúlik vissza szakmai kapcsolatunk. Ez alkalommal egy új koreográfiát készített bulgáriai sop vidék táncaiból.
    2. A második terület a zenekar tiszteletdíja, mely a néptáncegyüttesek számára az egyik legjelentősebb kiadásterület. A Balkán Táncegyüttes azért is van különös helyzetben ezen a területen, mert Magyarországon elenyésző azon zenekarok száma, akik a balkáni – ezen belül is – népzenét játszanak olyan színvonalom, hogy biztosítani tudják programjaink kíséretét. Szerencsére 25 éve kialakult egy olyan zenészközösség, amelynek tagjai részben cserélődtek ugyan, de folyamatosan együtt dolgoznak a táncegyüttessel. A támogatás több élőzenés fellépést és külső helyszíneken szervezett táncházat tett lehetővé. Ezen kívül folytattuk azt a folyamatot, melyet a korábbi évi Csoóri Sándor Programok támogatásából kezdtünk, azaz lecseréljük koreográfiáink régi, rossz minőségű zenei felvételeit. Ezt a munkát a békéscsabai bábszínház és egyben az együttesünk zenekarának egy kiváló kreativitású zenészére, Lovas Gáborra bíztuk, aki újabb táncok zenei felvételeit készítette el.
    3. A harmadik terület az utazási költségeket jelenti. Fellépésekre és egyéb rendezvényekre egyrészt egyesületünk személyszállítási szolgáltatást igénybe (buszbérlés), másrészt költségkímélés céljából bizonyos esetekben az egyesület tagságának tulajdonában lévő személygépjárművekkel utazik (útiköltségtérítés).
  2. Az együttes tevékenységei az alábbiak szerint alakultak.

A békéscsabai Balkán Táncegyüttes és Kulturális Egyesület alapszabályban megfogalmazott célja a Balkán-félsziget népeinek, illetve a magyarországi elsősorban bolgár nemzetiség zenei és tánchagyományait megismerni, színpadra állítani, táncházakban tanítani, koncerteken bemutatni.

A koronavírus járvány másfél-két éves időszaka komoly visszaesést jelentett együttesünk életében és szakmai tevékenységében is. Egyrészt a próbák hosszabb-rövidebb időszakon keresztül szüneteltek, másrészt megszokott fellépéseink és programjaink is elmaradoztak.

Amint a korlátozások feloldása lehetővé tette továbbra is hetente két óra időtartamban (hétfő, szerda) tartottuk műsorpróbáinkat, melyen tagságunk rendszeresen részt vesz. Ezek során repertoárunk egy újabb műsorszámmal bővült, melyeket Dimitar Vasilev Petrov a plovdivi Trakia Állami Együttes volt táncosa, néptáncpedagógus, koreográfus készített számunkra. A próbaterem használatáért – egyéb forrásból fedezett – terembérletet fizettünk. Jelmeztárunk számára díjmentesen biztosított raktárhelységet a Csaba Honvéd Kulturális Egyesület, melynek székhelyén együttesünk is működik.

Folyamatosan együttműködtünk nemzetiségi és kulturális egyesületekkel (Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége, Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásával, stb.), melyeknek felkérésére fellépünk rendezvényeiken, műsoraikon. 2021-ben egyre több program megtartásra került, így részt vehettünk a szegedi nemzetiségek gálaműsorán, a gyulai Körös-völgyi Sokadalmon, a békéscsabai Viharsarki Táncháztalálkozón, illetve a Viharsarki Vigadalmon.

Táncházaink száma jelentős mértékben visszaesett az elmúl másfél évben. Okozták ezt részben a koronavírus járvány megfékezését célzó kormányzati intézkedések, melyek különös tekintettel sújtották a táncos-zenés rendezvényeket. Továbbá az elmúlt évadban pályzati támogatás híján kénytelenek voltunk e mintegy 25 évre visszatekintő rendezvénysorozatunkat szüneteltetni.

2021. augusztusában együttesünk tagjainak célja volt elutazni Bulgária legnagyobb nemzeti hagyományörző fesztiváljára Koprivshtitsába. A járvány miatt a rendezvényt immár második alkalommal elhalasztották, de az utazásról nem mondtunk le, így az ország nevezetességeivel ismerkedtünk egy körutazás folyamán.

2021. október elején a megünnepeltük – szintén egy éves halasztással – az együttes fennállásának 30. évfordulóját Békéscsabán. Rendezvényünk egy folklórműsorból, egy vacsorából és egy táncházból állt. A programon muzsikált az együttes kísérőzenekara, illetve részt vett a szegedi Eleftheria görög táncegyüttes.